Lamb & Co. lankakauppa Helsinki
Varioituja joustinneuleita sukanvarteen: Jules-joustin, Jyvä-joustin ja Vohveli-joustin.

Varioituja joustinneuleita sukan varteen

Tästä jutusta löydät erilaisia ohjeita, joilla voit muunnella tavallista joustinneuletta suljettuna neuleena. Joustimet sopivat esimerkiksi villasukan varteen. Kaikki neule-esimerkit on neulottu samalla langalla ja samoilla puikoilla, jotta niitä on helppo vertailla keskenään.

Jules-joustin sukanvarteen
Jules-joustinneule sukan varteen

Jules-joustimella sukan varresta tulee jämäkkä ja hyvin istuva. Sitä käytetään paljon miesten sukkiin, mutta se sopii yhtä hyvin kenelle tahansa.

Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita. Voit aloittaa sukan neulomalla 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta haluamasi määrän resoriksi.

Mallineule:
 1. krs: Nosta 1 silmukka neulomatta (älä kierrä silmukkaa), neulo 3 silmukkaa oikein. Jatka kerros näin loppuun.
 2. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
 3. krs: Nosta 1 silmukka neulomatta (älä kierrä silmukkaa), neulo 3 silmukkaa oikein. Jatka kerros näin loppuun.
 4. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
 5. ja 6. krs: Neulo 1 silmukka oikein, 3 silmukkaa nurin. Jatka kerros näin loppuun.

Jatka mallineuletta, kunnes sukan varsi on sopivan mittainen.

Jyväjoustin sukanvarteen
Jyvää muistuttava joustinneule sukan varteen

Luo parillinen määrä silmukoita.

Mallineule:

1.-3. krs: Neulo 1 silmukka nurin, 1 oikein. Jatka kolmen kerroksen ajan.
4.-6. krs: Neulo 1 silmukka oikein, 1 nurin. Jatka kolmen kerroksen ajan.

Toista mallineuletta, kunnes varsi on tarpeeksi pitkä.

Vohvelijoustin sukanvarteen
Vohveli-joustinneule sukanvarteen

Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita.

Mallineule:

1.-2. krs: neulo kaikki silmukat oikein.
3.-4. krs: neulo 2 silmukkaa oikein, 2 nurin.

Toista mallineuletta, kunnes varsi on tarpeeksi pitkä.

Katso perusjoustinneuleita täältä
Katso koristeellisia joustinneuleita täältä

Käytetty lanka: Novita 7 veljestä Aapo, jota vastaava lanka eli Järbo Raggi löytyy Neulemedian oman lankakaupan Lamb & Co:n valikoimasta. Lämmin suositus!
Käytetty puikko: 3 mm bambupuikko 15 cm

Jos neulot Neulemediasta löytämälläsi tekniikalla ja julkaiset neuleesta kuvan tai videon Instagramissa, Facebookissa tai TikTokissa, ilahdun suuresti, jos merkitset julkaisuun tunnisteen #neulemedia tai @neulemedia. Neulemedia ei kuitenkaan omista ikiaikaisia neuletekniikoita, joten velvoitetta merkitsemiseen ei ole. Kivoja neulontahetkiä!

Jaa kirjoitus:

29 Kommentit

 1. Leena Tikkanen

  Ihana asia kun tämmöinen opetus ,pääsee oppimaan ”mummukin”uutta tulen käyttämääntätä kiitos.

  • Paivi

   Hei Leena!

   Kiitos kivasta palautteesta! Tosi mahtava kuulla, että nämä sisällöt ovat hyödyllisiä käsityöläisten mielestä. Eipä tämän sivuston tekemisessä muuten oikein järkeä olisi. 🙂

 2. Päivi

  Hei ja kiitos hyvistä ohjeista. Kun on vuosia neulonut samanlaisia sukkia on kiva koettaa jotain uutta.
  En ole missään sosiaalisessa mediassa joten on kiva kun saa ohjeita ilman kirjautumista.

  • Paivi

   Hei Merja

   Kiitos kivasta palautteesta! Nämä toiminevat myös toiseen suuntaan neuloessa. 🙂

   Terveisin

   Päivi

 3. Sartsa S

  Moi! Aloin tekemään tota vohvelivartta ja tajusin kantalappua alottaessani, että en kyllä yhtään hahmota, missä vaiheessa ja miten saan sen tehtyäniin, että ei näytä hölmöltä. Tuli paha jumi.

  • Paivi

   Hei Sartsa!

   Pahoittelut, että kommenttiisi vastaaminen on venynyt. En täysin hahmota kuvaamaasi ongelmaa suhteessa mihin tahansa joustinneulevarteen. Kun alat neuloa kantalappua, jatkat 4. puikolta 1. puikolle niin, että neulot 4. puikolla myös 1. puikon silmukat. Tällöin kahdet puikollisen silmukat yhdistyvät samalle puikolle kantalappua varten. Neuloisin tässä tapauksessa 4. puikon silmukat vielä vohvelineuleen mallikerran mukaisesti eli 2 oikein, 2 nurin. 1. puikolta alkaen neuloisin sileää neuletta. Näin olen itse toiminut ko. neuleessa ja myös useimmissa muissa joustinneuleissa. Tarkennathan, jos ymmärsin kysymyksesi väärin.

   Terveisin

   Päivi

 4. Pia Rom

  Kiitos ihanista malleista! Äitini neuloi meidän kaikkien sukat, 96 vuotiaksi asti.
  Nyt pitäisi itseni opetella. Ihanaa kun on tämä netti ja ahkerat kanssa sisaret.
  Jos tahtoo lisää joustavuutta sukan varteen, voisiko laittaa muutaman centin joustolankaa? Miten se siihen neulotaan, kiristämälla tai ihan velttona vaan?

 5. Ellu

  Heippa, kysymykseni koskee jyväjoustinneulosta. Onko tarkoitus tehdä oikeat silmukat kiertäen? ”Normaalilla tavalla” oikeat ja nurjat silmukat tehtynä muodostunut kuvio on erilainen. Arvelin, että tulisi tehdä oikein kiertäen?

  • Paivi

   Hei Ellu!

   Tarkoitus on neuloa oikeat silmukat normaalisti etureunasta. Törmään tähän ongelmaan jyväjoustimen kohdalla ensimmäistä kertaa, mutta luulen, että ero saattaa syntyä erilaisesta tavasta neuloa nurja silmukka. Teen itse ns. venäläisellä tyylillä, mutta tyylejä on monia. Aika pienet jutut saattavat vaikuttaa neuloksen ulkonäköön yllättävän paljon.

   Terveisin

   Päivi

 6. Pirkko

  Olen vanha kutoja, mutta on myönnettävä, etten osaa lukea ohjeita.. Nyt satuin vahingossa tälle sivustolle ja rakastuin saman tien uusiin sukan varren joustinneuleohjeisiin ”Jules” ja ”Vohveli”. Ja ohjeet kerrottu niin, että minäkin ymmärsin. Kiitos siitä. Upeat tuli. Tein jo tänä viikonloppuna noita varsia yhdet valmiiksi kun kokeilin. Mutta sitten… Yritin joustinneuletta ”Jyvä”. Tein varren eikä se ollut yhtään sen näköinen kuin kuvassa! Purin tekeleeni. Sitten löysin keskusteluista viittauksen ”venäläiseen tyyliin tehdä nurja”. No, löysin haun jälkeen siihenkin opastuksen ja tein uuden varren. Mutta sekään ei näytä tuolta tämän sivuston kuvassa olevalta upealta jyväjoustimelta. Mitä mä nyt teen? Kiitos jo valmiiksi.

  • Paivi

   Hei Pirkko! Kiitos viestistä. Palautteesta päätellen käsiala vaikuttaa jyväjoustimen ulkonäköön erityisen paljon. Olen tämän artikkelin tekemisen jälkeen huomannut, että suljettu neule kiertyy minulla helposti hieman vasemmalle, jos neulon tiukkaa neulosta. Ja napakkaa neuletta näihin tarkkoja valokuvia varten neulottuihin esimerkkeihin juuri tehdään, jotta ne näyttävät kuvassa mahdollisimman hyvältä. Eli on ihan normaalia, että jyväjoustin ei kierry vasemmalle, vaan lopputulos on pystympi. Tällaista tämä käsitöiden tekeminen on, ei ole vain yhtä oikeaa lopputulosta! 🙂

 7. Maija

  Jyväneuleesta. Ihan samaa mietin kuin nimimerkki Ellu; eli mikä meni minulla pieleen, kun jälki ei ole samannäköistä kuin kuvassa. Nyt se selvisi, siis Ellulle antamastasi vastauksesta. Sitten ihan pieni sivuseikka: ohjeessa lukee 1.-3 .krs ja 3.-6. krs. , vaikka pitäisi varmaankin lukea 4.-6.krs . Kyllähän sen ymmärtää, kun hetken miettii. Kivat sivut ja hyvät kuvat . Kiitos niistä!

  • Paivi

   Hei Maija! Kiitos kivasta palautteesta! Olet aivan oikeassa, ohjeessa oli virhe rivitysten kohdalla. Se on nyt korjattu tekstiin.

 8. Pirkko

  Ihania varsineuleita! Kiitos. Tein jo jules- ja vohvelijoustinneuleiset sukat ja tuli kauniit sukat, mutta tuo tosinätti jyväjoustin ei multa onnistu. En saa tuon näköistä neuletta aikaiseksi. Vikana lienee se, miten kudon nurjan silmukan. Olen koittanut kahdella eri tavalla kutoa nurjan, mutta silti ei onnistu. Onko mitenkään mahdollista saada tälle sivulle videona tämän kyseisen nurjan silmukan tekotapa?

  Ihana juttu kun löysin tällaisen sivun! Olen kutonut kauan, mutta en osaa tehdä kuin tavallisia sukanvarsia (1ox1n, 2ox2n, 3ox1n jne.). Nämä oli nättejä ja helppoja tuota jyvän nurjaa silmukkaa..

  Hyvää kevättä!

  • Paivi

   Hei Pirkko! Kiitos kivasta kommentista! Olen tosiaan käyttänyt tässä ns. venäläistä tapaa tehdä nurja silmukka. Se vaikuttaa neuleen ulkonäköön. Ohje venäläiseen nurjaan löytyy esimerkiksi Novitan sivuilta.

    • Paivi

     Hei Ritva! Sanoisin, että se sopii säärystimiin siinä missä muutkin joustinneuleet, mutta ei ole muita parempi. Oman kokemuksen mukaan joustimen jousto-ominaisuuksien säilymiseen vaikuttaa eniten se, että joustin on neulottu mahdollisimman ohuella puikolla eli napakasti. Kestävin joustinneule, johon itse olen törmännyt, on 1 oikein takareunasta (eli kiertäen), 1 nurin. T. Päivi

 9. Harrastaja

  He!i
  Joustaako jyväjoustinneuleella kudottu sukanvarsi? (ei ole tiukka?) Tai vastaavasti ei ole liian löysä (sukka ei pysy jalassa)? Tuleeko sukkaan normaalimäärä silmukoita (naiset 48 s)? Sukan alkuosa on kudottu 1 n 1 o? Kudoin itse niin, mutta ei tullut noin sievää kuin tuossa mallikuvassa…. 🙂

  • Paivi

   Hei! Jyväjoustin on joustinneuletta eli joustaa. Voi luoda normaalin määrän silmukoita, tämä mallineule ei ole erityisen tiukka tai löysä. Tiukkuus- ja löysyysasiat liittyvät tässä neuleessa enemmän tekijän käsialaan ja käytetyn puikon paksuuteen. Eli ei auta kuin kokeilla, millaista jälkeä itseltä tulee.

   Kuvan esimerkissä on ensin muutama kerros 1 takareunasta oikein, 1 nurin -joustinneuletta. Siihen voi maun mukaan laittaa muitakin perusjoustinneuleita, joita löytyy esim. täältä

 10. Titta

  Moikka,
  Kysymys Jules-Joustinneuleesta, onko koko ajan sama määrä silmukoita kun kuvassa näyttää että resori joustinneule olisi kapeampi vai tekeekö ommelkuvio tämän?

 11. Virpi

  Eikös tuohon jules joustimeen tule myös nurjia silmukoita, ohje selostuksessa vain oikeaa ja nostettua silmukkaa.

Lähetä kommentti

Neulemedian takana

Neulemedian sisällöt tuottaa käsityön harrastaja ja viestintä­ammattilainen Päivi Salo. Tätä nykyä Päivi pyörittää Neulemedian omaa Lamb & Co. -lankakauppaa Helsingin Kalliossa.

YouTube

Kategoriat