Lamb & Co. lankakauppa Helsinki
Lankadominanssilla neulottu kirjoneule - Neulemedia.fi

Mikä on lankadominanssi?

Sosiaalista mediaa seuraava neuloja ei ole voinut välttyä törmäämästä sanaan lankadominanssi. Tämä hienon kuuloisen tekniikan käyttäminen asettaa kirjoneuletta neuloessa eri väriset langat niin, että kuviot erottuvat lopullisesta työstä halutulla tavalla. Lankadominanssi-tekniikan opettelu kannattaa, sillä se on helppo ja kirjoneuletyö näyttää sen ansiosta selvästi paremmalta. Sivutuotteena se vähentää selvästi lankakerien sotkeutumista toisiinsa. Voi siis keskittyä olennaiseen: neulomiseen!

Miten lankadominanssia noudatetaan?
 1. Määritä itsellesi, mikä on kirjoneuleen taustaa ja mikä on kuvio, jonka haluat erottuvan taustasta. Monimutkaisessa työssä tässä voi joskus olla tulkinnanvaraa, mutta päätös on silti tehtävä.
 2. Lankadominanssin pääperiaate: kuviolanka koukataan puikolle aina taustalangan alapuolelta. Vaihtoehtoisia otteita pitää lankoja kädessään on monia ja jotkut käyttävät apunaan myös erillistä langanohjainta. Itse en ole tottunut sitä käyttämään, joten käytän etusormea. Kahta lankaa neuloessa laitan langat ristiin etusormen päälle. Taustalanka on koko ajan päällimmäisenä ja kuviolanka on alimmaisena (kuvassa pinkki lanka). Kuvassa etusormi on tavallista korkeammalla, jotta sain langat erottumaan paremmin.
Lankadominanssi-ote - Neulemedia.fi

Käytännössä langat eivät työn nurjalla puolella risteä keskenään, vaan ne kulkevat koko ajan siististi omilla riveillään, toinen ylä- ja toinen alapuolella. Kuvasta näkee, kuinka harmaa ja pinkki lanka kulkevat lankadominanssin mukaan.

Lankadominanssi - nurja puoli - Neulemedia.fi

Varoituksen sana:

Kun lankadominanssia kokeilee ensimmäisen kerran, voi tuntea itsensä melko kömpelöksi. Kannattaa sitkeästi jatkaa, sillä tekniikan oppii nopeasti ja tekeminen muuttuu sujuvaksi. Tulee aivojumppa samaan hintaan!

Oletko sinä kokeillut lankadominanssia tai jopa tiedostamatta noudattanut sitä?

Kuvan lanka: Novita 7 veljestä, jota vastaava lanka, Järbo Raggi, löytyy Neulemedian oman lankakaupan Lamb & Co:n valikoimasta.
Kuvan puikot: 3,5 mm bambupuikko 15 cm

Muut ohjeet kirjoneuleissa onnistumiseen:

Vinkit kirjoneuleen aloittamiseen
Langanjuoksujen sitominen kirjoneuleessa

Jos tämä artikkeli auttoi sinua onnistumaan kirjoneuleessa ja julkaiset neuletyöstäsi kuvan tai videon Instagramissa, Facebookissa tai TikTokissa, ilahdun suuresti, jos suosittelet julkaisussasi Neulemediaa ja lisäät julkaisuun tunnisteen #neulemedia tai @neulemedia. Minkäänlaista velvoitetta merkitsemiseen ei kuitenkaan ole. Kivoja neulontahetkiä!

Jaa kirjoitus:

10 Kommentit

 1. Puikkovuokko

  En tosiaan ole voinut välttyä sanalta ”lankadominanssi” parin viime vuoden aikana! 😀

  En ole muutamaan vuoteen neulonut kirjoneuletta, mutta nyt olisi tarkoitus alkaa kirjoneuleprojekti ja pelonsekaisin tuntein lähdin tutustumaan ”lankadominanssiin”… Että pitää nyt oppia tämä uusi tekniikka. Ei siinä mitään, uusien tekniikoiden oppiminen on aina mukavaa.

  Silmäilin muutamia suomen- ja englanninkielisiä sivustoja ja tuntui vaikealta. Yltä ja päältä ja langat sormilla niin ja noin… Kunnes täällä oli kuva *nurjasta* puolesta ja samassa minulle valkeni!

  Kyse on siis siitä miten olen neulonut kirjoneuletta jo 1980-luvulta kun teini-ikäisenä kudoin ne ekat kirjoneulesäärystimet! Ettei kerältä tulevat langat kieputtuisi ja takanakin kulkisi siististi, aloin ottamaan langat ”vuorotellen” eli siis toisen ”yli” ja toisen ”ali”.

  Että minun tavallisella tavallani on nyt sitten hieno nimikin, ”lankadominanssi”. 😀

  Kiitos muuten Päivi havainnollisista ohjeista ja vinkeistä, sivustoistasi on ollut erinomaista apua, kun olen sukeltanut syvemmälle neulonnan maailmaan.

 2. Rattu

  Erittäin typerää käyttää tuollaista hullua nimeä asialle, joka on kaikilla pidempään kutoneilla tiedossa. Eli kutoessa alapuolelta otettaessa lanka näyttää neuleessa paksummalta kuin yläpuolelta otettava lanka, joka näyttää ohuemmalta. Tätä ominaisuutta voi käyttää hyödykseen monellakin tapaa. Kirjoneuleessakaan ei välttämättä ole kuvion joka kohdassa alta otettu lanka paras vaihtoehto.

  • Paivi

   Hei Rattu!

   Kiitos kommentistasi. Neulemedia on suunnattu kaikenlaisille neulojille vasta-alkajista pidempään neuloneille. Käytän sivustolla termejä, joita tänä päivänä yleisesti käytetään neulontayhteisöissä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Neulomiseen liittyvä termistö muovautuu ajan mukana kuten muukin kieli. Mukaan mahtuvat niin vanhat kuin uudet termit. Pääasia, että niille on käyttöä ja perinne oysyy elävänä.

 3. Anja

  Juuri nyt luin tuon ylläolevan lankadominanssi-vinkin. Olipa selkeä kuva ja sanat. Kiitos. Tuli juuri oikeaan aikaan, kun olen alkanut haaveilla kirjoneuleen opettelemisesta näin 71-vuotissyntymäpäiväni kynnyksellä. T. Anja-mummo

 4. Anna

  Tämähän on nerokasta! Sain linkin tähän FBn ryhmän kautta . Kiitos!
  Kohta valmistuu ensimmäinen kuviosukka.

Lähetä kommentti

Neulemedian takana

Neulemedian sisällöt tuottaa käsityön harrastaja ja viestintä­ammattilainen Päivi Salo. Tätä nykyä Päivi pyörittää Neulemedian omaa Lamb & Co. -lankakauppaa Helsingin Kalliossa.

YouTube

Kategoriat