Lamb & Co. lankakauppa Helsinki
Langanjuoksujen sitominen - Neulemedia.fi

Langanjuoksujen sitominen kirjoneuleessa

Tämä artikkeli on eräänlainen jatko-osa lankadominanssia käsittelevään artikkeliin, sillä neulontaote on sama. Suosittelen lukemaan lankadominanssi-artikkelin ensin.

Kirjoneuletta neuloessa pitkät langanjuoksut kannattaa sitoa tasaisin välein, jotta neulekuvio asettuu kauniisti eikä työn nurjalle puolelle muodostu käyttöä hankaloittavia lenkkejä. Pukiessa varpaat tai sormet jäävät helposti lenkkeihin kiinni ja kirjoneulekuvio menee ruttuun.

Perussääntö kirjoneuleen langanjuoksujen sitomiseen on kiepauttaa samalla kerroksella käytössä olevat langat työn nurjalla puolella toistensa ympäri muutaman silmukan välein. Silmukkamäärä on makuasia ja riippuu myös langan paksuudesta. Itse sidon poikkeuksetta yli neljän silmukan langanjuoksut. Osa neuleohjeista on laadittu niin taitavasti, että tätä pidempiä langanjuoksuja ei ohjeessa ole. Silloin niitä ei tarvitse myöskään sitoa, vaan voi neuloa menemään.

Langanjuoksujen sitomista voi helpottaa pitämällä langat sormella koko ajan samassa järjestyksessä ja noudattamalla lankadominanssia. Samalla välttyy myös toisiinsa kietoutuvien lankakerien selvittelyltä ja voi keskittyä neulomiseen. Suosittelen lämpimästi!

On monia tapoja pitää lankaa sormella. Oma suosikkini on pitää langat ristissä etusormen päällä ja kuviolanka (kuvassa valkoinen) lankadominanssin mukaisesti toisen langan alapuolella.

Langanjuoksujen sitominen - neuleote - Neulemedia.fi

Otteessa lankojen kiepautus tapahtuu näppärästi puikon avulla, eikä keriä tarvitse jälkikäteen selvitellä tai pyöritellä.

1. Työnnä puikko normaalisti silmukkaan.

Langanjuoksujen sitominen - 1. vaihe - Neulemedia.fi

2. Koukkaa kuviolanka (tässä valkoinen) toisen langan takapuolelta kuviolangan alta.

Langanjuoksujen sitominen - kiepautus - Neulemedia.fi

3. Vedä kuviolanka normaalisti silmukan läpi. Sidottava langanjuoksu (vaaleanpunainen) tulee samalla liikkeellä sidotuksi työn nurjalle puolelle.

Langanjuoksujen sitominen - läpiveto - Neulemedia.fi
Langanjuoksujen sitominen - jatko - Neulemedia.fi

Tarkista, että sidottu langanjuoksu on siististi työn takana eikä vilku etupuolelle. Säädä tarvittaessa.

Jatka neulomista lankadominanssin mukaisesti eli ota kuviolanka puikolle toisen langan alta.

Langanjuoksun sitominen videona:

Huomioithan, että langanjuoksua ei kannata sitoa seuraavalla kerroksella pystysuunnassa samaan kohtaan kuin edellisellä kerroksella. Silloin väärän värinen lanka näkyy työn oikealle puolelle. Vaihtele siis sitomiskohtaa.

Käytetty lanka: Novita 7 veljestä ja 7 veljestä Aapo, jota vastaavaa (mutta parempaa) lankaa eli Järbo Raggia löydät Neulemedian omasta lankakaupasta Lamb & Co:sta.
Käytetyt puikot: Bambupuikot 3 mm (resori) ja 3,25 mm (kirjoneule)
Kuvan sukkien avaintiedot: Resorissa 54 silmukkaa ja 10 kerrosta 1 oikein takareunasta, 1 nurin -joustinta. Resorin jälkeen lisätty kahdella kerroksella yhteensä 6 silmukkaa, työssä sen jälkeen 60 silmukkaa. Sydänkuvion ruutupiirros Novitalta. Sydämien väliin neulottu joka toinen silmukka valkoisella ja joka toinen vaaleanpunaisella tai harmaalla, yhteensä 4 kerrosta.

MUUT OHJEET KIRJONEULEISSA ONNISTUMISEEN:

Vinkit kirjoneuleen aloittamiseen
Mikä on lankadominanssi?

Jos tämä artikkeli auttoi sinua onnistumaan kirjoneuleessa ja julkaiset neuletyöstäsi kuvan tai videon Instagramissa, Facebookissa tai TikTokissa, ilahdun suuresti, jos suosittelet julkaisussasi Neulemediaa ja lisäät julkaisuun tunnisteen #neulemedia tai @neulemedia. Minkäänlaista velvoitetta merkitsemiseen ei kuitenkaan ole. Kivoja neulontahetkiä!

Jaa kirjoitus:

9 Kommentit

 1. Maria

  Kiitos vinkeistä. Videot on tosi tehokkaita tapoja oppia uutta, niiden teko on varmaankin työlästä joten ajattelin kommentoida tulevaisuuden varalle. Näytit tuossa videossa sen tärkeimmän kohdan ihan heti videon alussa, jolloin (ainakin minun kännykässä) näkyy vielä ruudussa play-nappi. Sitten kun tuo nappi oli häipynyt Ruudulta tärkein kohta olikin jo ohi. Eli olisiko mahdollista saadaan alkuun pieni pätkä videota jossa ei vielä mitään kovin merkittävää tapahdu. Kaikki oppii tietysti erillä tavoin, itse joudun katsomaan saman kohdan kymmenen kertaa ja kokeilemaan samaan aikaan, siksi toivoisin että opetettava juttu näytettäisiin useamman kerran ja mielellään hitaammin. Toki voin aina laittaa videon takaisin alkuun, mutta sitten joutuu taas laskemaan työn käsistä ja se play nappi on tiellä ? minulla nyt jäi tämä niksi oppimatta ihan jo sen vuoksi että en vain käsitä miten langat on sinulla sormen päällä. Varmaan tosi helppo kikka, mutta nyt vaan ei aivot toimi. Kiitos paljon hienoista sivuista.

  • Paivi

   Hei Maria!

   Kiitos tärkeästä palautteesta. Olen aivan samaa mieltä kanssasi, ohjevideon alussa on aina hyvä olla aavistus ”tyhjää”, jotta katsoja ehtii orientoitua ja play-napit sun muut poistua häiritsemästä. Minulla on pari seuraavaa videota jo odottamassa julkaisua ja olen ottanut tämän asian niissä paremmin huomioon. Langanjuoksun sitomisvideo syntyi aika ex tempore, joten siinä riittäisi parannettavaa.

   Mitä tulee saman asian näyttämiseen monta kertaa, edustan ehkä enemmän sitä koulukuntaa, että näytetään kerran kunnolla ja käyttäjä voi tarvittaessa katsoa uudestaan (ja uudestaan). Näin videotiedostot pysyvät myös napakan pituisina. Mutta tietenkään uudestaan katsominen ei auta, jos asiaan mennään liian pian ja play-nappi jumittaa edessä joka kerta kuin videon käynnistää uudestaan.

   Tämä artikkeli on oikeastaan jatkoa aiemmalle lankadominanssi-artikkelille, jonka lankavalinnoissa ja kuvissa olen panostanut enemmän tuon perusotteen näkymiseen. Erottuisiko se sieltä paremmin, jotta pääsisit kärryille ja hahmottaisit tämän sitomistekniikan? Minun pitää varmaan laittaa langansitomisartikkeliin paremmin esiin se, että ensin kannattaa lukea artikkeli lankadominanssista. Kun olet kokenut tämän epäselvänä, tuskin olet ainut.

   Tsemppiä harjoitteluun, tämä tekniikka on oikeasti tosi kätevä! 🙂

   • Maria

    Samaa mieltä, että videot kannattaa pitää lyhyinä, tarkoitin toistolla ehkä paria kertaa niin että video ei kuitenkaan ole liian pitkä.

    Käynpä kurkkaamassa lankadominanssijutun, tekniikkasi näytti kyllä niin näppärältä että mielelläni sen oppisin. Jään innolla odottamaan seuraavia videoita. Kiitos kun teet näitä.

    • Paivi

     Hienoa, toivottavasti opit tekniikan! Olen itsekin opetellut sen jostain netin syövereistä aikoinaan. Ihan aluksi tuntui, että on kaksi vasenta kättä, mutta kyllä se siitä. Kiva kun tykkäät sivustosta! 🙂

 2. avun tarpeessa

  minulla jää joka kerta väärän värinen lanka työn ulkopuolelle näkyviin, miksi ihmeessä? vaikka vaihtelen sitomiskohtaa.. ja sitten taas jos sitä vetää liian kireälle niin ei sukka mene jalkaan..

 3. Ulla Ronkainen

  AIVAN mahtava ohje – nyt minäkin osaan tämän! Olen aina ottanut tuon langan väärin ja joutunut ”kääntämään” neulotun silmukan puikolla oikein päin – en joudu enää!!!! IHANAA, että on sinunlaisia osaajia, jotka jakavat osaamistaan myös meille 🙂 KIITOS tuhannesti!

  • Paivi

   Hei Ulla!

   Kiitos kivasta palautteesta. Onpa tosi kiva kuulla, että artikkeli auttoi oppimaan uutta. Pyrin aina tekemään mahdollisimman selkeitä ohjeita.

   Terveisin

   Päivi

 4. Mari-Helena

  Voisitko käyttää ohjeissasi esim. mustaa ja valkoista lankaa, jotta erottuisivat paremmin. Pinkki ja valkoinen ovat liian samanvärisiä videollasi.

Lähetä kommentti

Neulemedian takana

Neulemedian sisällöt tuottaa käsityön harrastaja ja viestintä­ammattilainen Päivi Salo. Tätä nykyä Päivi pyörittää Neulemedian omaa Lamb & Co. -lankakauppaa Helsingin Kalliossa.

YouTube

Kategoriat