Lamb & Co. lankakauppa Helsinki
Villasukan aloittaminen ilman porrasta - Neulemedia.fi

Villasukan aloitus ilman pykälää

Villasukan neulominen aloitetaan tavallisesti varrensuusta kärkeen päin luomalla puikolle tarvittava määrä silmukoita, jotka jaetaan neljälle tai kolmelle puikolle. Neulomisen aloituskohtaan syntyy työn edetessä usein ikävä pykälä, jota on vaikea saada peittoon edes aloituslangan huolellisella päättelyllä. Mitä paksumpi lanka on, sitä isompi ”porras”:

Villasukan varsi, jossa on pykälä - Neulemedia.fi

Tähän on kuitenkin erittäin helppo ratkaisu, jolla varrensuusta saa aivan tasaisen: silmukoiden luomisen jälkeen 1. puikon ensimmäinen silmukka ja 4. puikon viimeinen silmukka vaihtavat keskenään paikkaa. Ne siis siirretään ristiin toistensa puikoille:

Villasukan varsi ilman pykälää - Vaihe 1
Villasukan varsi ilman pykälää - vaihe 2
Villasukan varsi ilman pykälää - vaihe 3
Villasukan varsi ilman pykälää - vaihe 4

Sukka neulotaan loppuun normaalisti ja varrensuusta tulee tasainen. Avot!

Tämä on mielestäni aivan ehdoton tekniikka, käytän sitä itse aina sukkaprojekteissa. Onko sinulla käytössä jokin toinen kikka, jolla vältät pykälän sukansuussa? Kerro meille muillekin. 🙂

Käytetty lanka: Novita 7 veljestä, jota vastaava lanka, Järbo Raggi, löytyy Neulemedian oman lankakaupan Lamb & Co:n valikoimasta.
Puikot: bambupuikko 3 mm, 15 cm

PS Ohje on Instagramin puolella videona, liity Neulemedian porukkaan sielläkin!

Jaa kirjoitus:

7 Kommentit

 1. Henriika

  Jostain opin tekniikan, jossa viimeiselle puikolle luodaan yksi ylimääräinen silmukka, joka 1. kierroksella neulotaan yhteen 1. puikon 1. silmukan kanssa.

  • Paivi

   Kiitos lisäyksestä, tämä on myös hyvä tekniikka! Näitä on useampia, itse olen jämähtänyt tekstissä esittelemääni tekniikkaan. 🙂

 2. Mari Asikainen

  Hei olen innokas sukkien ja lapasten neuloja, niin pienemmille kuin aikuisillekin, jälki on ihan hyvä, mutta ongelma on se että varrensuu jää tiukaksi ei jousta niinkuin itse varsi. Harmittava juttu. Mikä neuvoksi?

  Apua tarvitseva.
  Kiitos

  • Paivi

   Hei Mari!

   Sukan ja lapasen suusta tosiaan tulee helposti muuta neulosta kireämpi. Itse kierrän ongelman luomalla silmukat kahdelle päällekkäiselle puikolle yhden sijasta. Kun silmukat on luotu, vedän toisen puikon varovasti pois ja siirrän silmukat neljälle puikolle. Ensimmäinen kerros jää näin jopa hieman löysemmäksi kuin muut kerrokset, mutta se tasoittuu käytössä nopeasti. Jos tämä häiritsee, voi kokeilla luoda silmukat normaalia paksummalle puikolle kahden puikon sijasta.

   Toivottavasti tämä auttaa pulmaasi!

   Päivi

  • Pia

   Itse olen alkanut luomaan sukkiin silmukat vanhalla norjalaisella luomistavalla. Ohjevideo löytyy
   netistä. Tällöin varren suu joustaa paremmin kuin perinteisellä luomistavalla. Olen aina luonut
   silmukat kahdella puikolla ja luon edelleen, mutta itse olen kokenut joustavuuden kannalta tuon vanhan norjalaisen luomistavan paremmaksi. Suosittelen kokeilemaan!

 3. Pia

  Olen yrittänyt nyt yrittänyt aloittaa villasukat ilman pykälää tämän ohjeen mukaan. Ensin käsitin ohjeesta, että silmukat vain vaihtavat keskenään paikkaa ja näin olen tehnyt, mutta nyt katsoin kuvaa, ja siinä näyttäisi, niin kuin silmukka nostettaisiinkin toisen yli? Saisiko tähän jonkun selvennyksen eli vaihdetaanko vain paikat puikolta toiselle vai nostetaanko myös yli?

Lähetä kommentti

Neulemedian takana

Neulemedian sisällöt tuottaa käsityön harrastaja ja viestintä­ammattilainen Päivi Salo. Tätä nykyä Päivi pyörittää Neulemedian omaa Lamb & Co. -lankakauppaa Helsingin Kalliossa.

YouTube

Kategoriat