Lamb & Co. lankakauppa Helsinki
Austermann Step6 -lanka testissä - Neulemedia

Testissä Austermann Step 6 -sukkalanka

Yhteistyössä lankakauppa Neulovilla.

Millainen lanka Austermann Step 6 on?

Austermann Step 6 on minulle tuttu lankakaupan hyllyltä, mutta en ole aiemmin testannut sitä käytännössä. Langan erikoisuus on pehmentävä aloe vera ja jojobaöljy, joiden ansiosta lanka on pehmeää sekä neuloa että käyttää. Austermann Step 6 sisältää 75 % villaa ja vahvikkeena 25 % polyamidia, mikä varmistaa sen, että sukka kestää käytössä. Lanka on konepestävä ja se kestää rumpukuivauksen.

Eettistä ja ekologista kuluttajaa miellyttää Step 6 -langan EXP-käsittely, joka on muista superwash-käsittelyistä poiketen klooriton. EXP-käsittelyssä käytetään ylipäätään vähemmän ja laadukkaampia kemikaaleja kuin perinteisessä superwash-käsittelyssä. Vettäkin kuluu käsittelyssä puolet vähemmän.

Step-lankojen kerä on omannäköinen, muhkean houkutteleva ”lankakakku”. Kerässä on 150 grammaa lankaa ja värivaihtoehtoja on erittäin runsaasti.

Mitä mieltä olin langasta?

Koska liukuvärjätyt, moniväriset langat ovat parhaimmillaan yksinkertaisessa neulemallissa, päädyin kokeilemaan langalla Hermione’s Everyday Sockseissa käytettyä, erittäin yksinkertaista pintaneuletta. Ai että pinnasta tuli tällä langalla kaunista! En malta odottaa, että pääsen oikeasti ulkoiluttamaan näitä sukkia.

Austermann Step 6 testissä pinta - Neulemedia

Austermann Step 6 on hyvin miellyttävä lanka neuloa. Se liukuu käsissä juuri sopivasti, langan tuntuma on laadukas, paksuus pysyy tasaisena eikä seassa ole ylimääräisiä haituvia tai roskia. Yhtään solmuakaan ei kohdalle osunut. Langan raportti eli väriliuku on suunniteltu hyvällä maulla. Siitä syntyy neuloessa kaunis pinta, josta värien vaihtumiskohdat eivät töksähtäen erotu. Voi siis vain tikuttaa menemään ja nauttia kauniista lopputuloksesta.

Kuinka riittoisaa lanka oli?

Austermann Step 6 on ns. kuusisäikeinen lanka, jonka vahvuudesta käytetään myös nimitystä sport. Se on hieman ohuempaa kuin tavallisin suomalaisten käyttämä sukkalankatyyppi. Tästä johtuen 150 gramman kerä Step 6 -lankaa on riittoisampi kuin vastaavan painoinen kerä paksumpaa sukkalankaa.

Tarkoituksenani oli huvin vuoksi kokeilla, kuinka pitkävärtiset koon 38 sukat saan yhdestä 150 gramman kerästä. Huomasin, että kerä riittäisi ilahduttavan pitkävartisiin sukkiin! Sisu tosin meni kaulaan kesken tekemisen, koska neuloin sukat varresta varpaisiin, jolloin langan loppuminen on riski. Lopulta kuvan sukkiin kului vain 110 grammaa lankaa eli pidemmätkin olisi saanut. Yli jääneestä 40 grammasta neulon ehkä pikkulapsen sukat.

Austermann Step 6 testissä villasukka - Neulemedia

Kerro käyttökokemuksia

Hieman ohuemmasta langasta neulotun sukan suurin etu on, että se mahtuu paremmin kenkään, mutta lämmittää yhtä hyvin (tai jopa paremmin) kuin paksummasta langasta neulottu sukka. Oma tämän hetken talvilemppari ainakin täällä pääkaupungin tuulisessa talvessa on juuri tällainen sport-vahvuinen sukka. Kannattaa kokeilla!

Avoimeksi jää vielä Austermann Step 6 -langan käyttökokemuksen puuttuessa se, poikkeaako tällainen ”öljytty” sukkalanka käytössä tavallisesta langasta. Jos on esimerkiksi taipumusta voimakkaaseen jalkahikoiluun, kostuuko tai liukuuko sukka helpommin kengässä?

Onko sinulla käyttökokemuksia aloe veraa ja jojoba-öljyä sisältävistä neuleista, kuten sukista tai lapasista? Kuulisimme niistä mielellämme! Kommentoi kokemuksesi tämän kirjoituksen alle tai Neulemedian Instagramiin 31.1.2019 mennessä. Palkitsemme parhaat kommentit Austermann Step 6 -langalla (arvonta päättynyt).

Austermann Step 6 -lanka testissä - Neulemedia

Käytetty lankaAustermann Step 6, jota löydät Neulemedian omasta lankakaupasta Lamb & Co:sta.
Käytetyt puikot: KnitPro Royale 2,5 mm (joustin) ja KnitPro Zing 2,75 mm (muu sukka), jotka löydät Neulemedian omasta lankakaupasta Lamb & Co:sta

Artikkelin sukan ohje lyhyesti:
56 silmukkaa. 10 krs 1 oikein takareunasta, 1 nurin -joustinta.
Neljän silmukan mallineule, jota neulotaan haluttu määrä kerroksia:
1. krs: 3 oikein, 1 nurin
2. krs: kaikki oikein
3. krs :1 oikein, 1 nurin, 2 oikein
4. krs: kaikki oikein

Sileä kantapää. Sukan teräosassa on jatkettu mallineuletta vain jalkapöydän päällä. Alla on sileää neuletta, jossa tehty myös kiilakavennukset joka 2. krs, kunnes silmukoita on 14 per puikko. Kärjessä aloitettu leveä nauhakavennus, kun pikkuvarvas on peitossa.

Jaa kirjoitus:

22 Kommentit

 1. Sirkka jämsä

  Olen kutonut tyttärilleni ja miniälleni sukkia tuosta aloeveeraa ja jojobaöljyä sisältävästä langasta. Nytkin yksi kerä odottaa vuoroaan. Se on ihana lanka sekä kutoa että käytössä. Kutomani sukat ovat etupäässä päätyneet ns. Yösukiksi.

  • Tuulikki Marjamäki

   Olen neulonut näistä ihanista langoista monia sukkia ja tuosta aloeveraa ja jojobaöljyä sisältävä lanka oli hienoa neuloa kun kädet olivat ihanan pehmeät ja liki 50v poikani pitää niitä ihoa vasten olevina sukkina ja tykkää.
   Yllä oleva lanka kiehtoo ja parhaimmillaan jossain tuollaisessa neuleessa. Meni harkintaan.

 2. Mervi Katajisto

  Ajattelin että tähän voisin vastata, mutta kappas vain neulomani Aloevera ja jojobaöljysukat ovatkin kaikki menneet muiden käyttöön. Itselleni ei ole tainnut jäädä ollenkaan. Tämä puute pitäisi siis korjata mahdollisimman pian. Mainittuja aineita sisältävät langat olen kuitenkin kokenut miellyttäviksi neuloa. Puoliso ei ole kommentoinut mitään hänen käytöönsä menneistä sukista. Hän käyttää neulottuja sukkia kuitenkin lähinnä kotona eikä esim. ulkokengissä.

 3. Heljä Vehmas

  Muistaakseni olen tehnyt 2sukat aloeveraa sisältänyttä lankaa. IHANA oli kutoa ja tuntui että lanka samalla hoiti käsien ihoa. Eli tykkäsin langasta kovasti.

 4. Pirjo

  Tykkään yli kaiken Step-langoista. Ensimmäiset sukat olen neulonut jo yli kymmenen vuotta sitten ja ne ovat käytössä vieläkin yösukkina. Lanka on sitä ohuempaa eli 4-säikeistä. Olen paljon sen jälkeenkin neulonut tuosta ohuemmasta sukkia. Eikä tuo paksumpi Steppikään outoa ole vaikka siitä en ole ehtinyt neulomaan vasta kuin yhdet lehtikuviotossut. Jos pitää valita mieleisintä lankaa jota käytän niin kyllä se ilmanmuuta Step on.

 5. Auli vasara

  Minä olen varmaan 10 vuotta neulonut pääasiassa ohuesta stepistä ja sukkia, lapasia ja kynsikkäitä on valmistunut isot kasat, hyvin ovat kelvanneet kehujen kera myös sukulaisille ja ystäville.
  Pidän villasukkia melkein aina, kesät, talvet ja siinä välillä ja melkein aina ilman alussukkia.
  Varsinaisesti puhki en ole saanut, yhessä oli puolikas lanka ja siitä kolo tuli, yhet lempparit on kuluneet tasasesti niin ohuiksi että ovat kuin verkkoa
  Onhan tuo vähän tyyristä mutta yritän kytätä tarjouksia
  Ai niin, viime talvena neuloin itelleni ihan ekan villatakin ja hyvä tuli siitäkin, pehmee ja ohut
  Olen myös suositellut monille kamuille steppiä ja kukaan ei oo pettynyt
  Joten, paras lanka?

 6. Ulla Pekkala

  Ensimmäiset yösukat itselle Austermann Stepistä jokunen vuosi sitten ja nyt syksyllä uudet pitkät sukat.. rauhoittaa jalkoja, lämmittää ja hoitaa. Antaa levollisen unen.
  Neuloessa hoitaa käsiä ?
  Olen neulonut myös ystäville tästä langasta monet, monet sukat.
  Lankojen aatelia mielestäni

 7. Sarinka

  Kokemuksia ei ole harmi kyllä ole vielä. Olen monesti kyllä miettinyt että pitäisi kokeilla. Itselläni on tosi herkkä iho, olisi mielenkiintoista kokeilla miten tällainen sopisi hipiälleni 😀

 8. katja

  Ihanan tuntuista jalassa mutta tosi liukkaat käytössä, ei vahatulle parkettilattialle. Stepistä olen neulonut useamman lahjasukkaparin.

 9. Johanna

  Austermann Step langasta olen kutonut noin seitsemän vuotta 3 paria sukkia; kahdet lahjaksi, yhdet jäi omaan käyttöön. Lanka on miellyttävää neuloa ja ennenkaikkea siitä tehdyt sukat ovat hyvin miellyttävät käytössä. Itse käytän niitä sukkia talvisaappaissa ja kumisaappaissa. Sukat ovat olleet tosi kestävät ja pehmoiset.

 10. Eva

  Mukava neuloa, yö sukina käytän, venyy helposti, alussa hiostavat, mutta kun on pesty useamman kerran niin paranee, lankana Step 6

 11. Kirsi

  Kyseistä lankaa en ole käyttänyt ainakaan muutamaan vuoteen, mutta vastaavat aaloe-jojoba sukat on yllättävää kyllä perinteisiä sukkia selvästi lämpimämmät.
  Yhdyn täysin äljyttyjen lankojen kutomismukavuuskommentteihin, Upea kutoa.

 12. Päivi Tikkala

  Kudoin edesmenneelle anopilleni sukat Austermannista. Lankaa olisi vieläkin, mutta en ole siihen tarttunut uudestaan, kun pitää neuloa niin pienillä puikoilla. Neulominen on kyllä miellyttävää hoitavien öljyjen ansiosta.

 13. Päivi

  Langasta ei ole kokemusta mutta neuleen pinta näytti kivalta ja ajattelin kokeilla sitä 7 veljestä langalla mutta ei siitä tullut samanlaista. Onkohan tuo ohje ihan oikein, ihan kuin siinä olisi enemmän nurjia silmukoita kuin ohjeessa?

  • Paivi

   Hei Päivi!

   Tarkistin vielä tuon mallineuleen ja kyllä se oikein on. Alkuperäinen mallineule löytyy täältä, jos haluat katsoa: https://www.ravelry.com/patterns/library/hermiones-everyday-socks

   Voisiko selitys olla se, että 7 veljestä on Step 6 -lankaa paksumpi lanka? Silloin pintakin näyttää erilaiselta. Siinä ihan alkuperäisessä mallineuleessa on muuten käytetty vieläkin ohuempaa lankaa eli 4-säikeistä. Lähdin itsekin vähän riskillä kokeilemaan 6-säikeisellä tätä, mutta se toimi onneksi hyvin.

 14. Mamma A.

  Neuloin muutamat sukat Nalle Aloe Vera-langasta. Lanka oli miellyttävä neuloa,mutta käytössä en huomannut eroa tavallisesta sukkalangasta neulottuihin sukkiin. Lämpimät ja mukavat kyllä, mutta mitään ihmeellistä eroa en löytänyt. Hoitavat sukat sinänsä olisi hyvät, kun on kuivat jalat ja olisi tärkeä pitää niistä huolta.Tuo jutussa esitelty lanka on kyllä niin upean väristä,että sitä kyllä täytyy kokeilla.

 15. Tanja

  Olen kovasti miettinyt aloe vera sukkia, en ole vain saanut ostettua ko. Lankaa! Lukenut kirjan kyllä esittelyitä

 16. Neuleista haaveilija

  Olen tehnyt aloevera langasta lapaset.Lanka oli miellyttävää neuloa ja valmista tuli nopesti. Ainoa huono puoli oli että neulos oli venymää ja piti laskea silmukka määrät uusiksi

 17. Tanja

  Olen neulonut sukat Austerman step aloe Vera sukat viitisen vuotta sitten. Sukat on ollut ahkerassa käytössä. Talvisin pidän villasukkia miltei päivittäin. Sukat on olleet kestävät. Vielä ei ole reikiä tullut, vaikka käyttö on ollutkin ahkeraa.

 18. Pirkko Hämäläinen

  Austerman step on lanka jonka valitsen ensimmäisenä lankavarastostani kun haluan tehdä helposti neulottavasta langasta esim. sukat

Lähetä kommentti

Neulemedian takana

Neulemedian sisällöt tuottaa käsityön harrastaja ja viestintä­ammattilainen Päivi Salo. Tätä nykyä Päivi pyörittää Neulemedian omaa Lamb & Co. -lankakauppaa Helsingin Kalliossa.

YouTube

Kategoriat