Lamb & Co. lankakauppa Helsinki
Pintoja ilman kirjoneuletta - Neulemedia.fi

Sukkiin näyttävyyttä ilman kirjoneuletta

Suljettuun neuleeseen on helppo saada vaihtelua ja näyttävyyttä muutenkin kuin raidoittamalla tai neulomalla kirjoneuletta. Tästä jutusta löydät helpot ohjeet kolmeen erilaiseen, ilmeikkääseen ja helppoon pintaneuleeseen: broken seediin eli rikottuun helmineuleeseen, kerrosrivinousuun ja hunajakennoneuleeseen.

Broken seed stich eli rikottu helmineule

Broken seed - Rikottu helmineule - Neulemedia.fi

Broken seediin tarvitset kahta eri väristä lankaa. Mitä hillitympää ilmettä tavoittelet, sitä hillitympi yhdistelmä kannattaa valita. Ainakin toiseksi langaksi kannattaa valita yksivärinen lanka. Itse tykkään valita simppelin ”maadoitusvärin”, kuten valkoisen, harmaan tai mustan. Langoista toinen voi olla pätkävärjätty, raidoitettu, liukuvärjätty tai muuten näyttävämpi lanka. Jos haluat hillitymmän lopputuloksen, valitse toiseksi langaksi yksivärinen, vähän kirkkaampi lanka. Kahta kovin näyttävää lankaa ei kannata valita, sillä rikottu helmineule ei silloin juurikaan erotu.

Broken seed stich - rikottu helmineule - Neulemedia.fi

Aloita luomalla pariton määrä silmukoita, jotta kerroksen vaihtokohdasta tulee siisti. Broken seed venyy käytössä hieman leveyssuunnassa, joten vähennä hieman silmukoiden määrää tavallisesta.

Mallineule suljettuna neuleena:

1. krs: Neulo yksivärisellä langalla kaikki oikein.
2. krs: Neulo värikkäällä langalla 1 oikein, 1 nurin kerroksen loppuun.
3. krs: Neulo yksivärisellä langalla kaikki oikein.
4. krs: Neulo värikkäällä langalla 1 nurin, 1 oikein kerroksen loppuun.

Jatka haluamaasi pituuteen.

Kerrosrivinousu

Kerrosrivinousu - Neulemedia.fi

Kerrosrivinousu sopii hyvin esimerkiksi villasukan varteen, sillä siitä tulee hieman tavallista neulosta jämäkämpää. Jämäkkyys riippuu myös siitä, kuinka lähelle toisiaan pystysuuntaisia rivinousuja sijoittaa neuleeseen. Mitä lähemmäs, sitä jämäkämpää.

Lankayhdistelmä kannattaa valita samoilla periaatteilla kuin broken seediin yllä.

Kerrosrivinousu läheltä - Neulemedia.fi

Aloita luomalla neljällä jaollinen määrä silmukoita.

Mallineule suljettuna neuleena:

1. krs: Neulo kaikki silmukat oikein hillityllä langalla. Tämä lanka nousee neuleen pintaan pystysuunnassa.
2. krs: Neulo 3 oikein värikkäällä langalla, nosta yksi silmukka neulomatta. Toista kerroksen loppuun
3. krs: Neulo 3 oikein värikkäällä langalla, nosta yksi silmukka neulomatta. Toista kerroksen loppuun.

Jatka haluamaasi pituuteen. Neulo lopuksi vielä yksi kerros 1. kerroksen ohjeen mukaan hillityllä langalla kaikki oikein.

Hunajakenno

Hunajakenno - Neulemedia.fi

Kennoneule viittaa hunajakennomaiseen pintaan, jonka näyttää vaativammalta toteuttaa kuin onkaan. Ensimmäisellä kerralla kennoneuleesta tulee helposti tiukka, joten asiaan kannattaa neuloessa kiinnittää huomiota tai valita 0,25 – 0,5 mm tavallista paksummat puikot.

Hunajakenno läheltä - Neulemedia.fi

Aloita luomalla kuudella jaollinen määrä silmukoita.

Mallineule suljettuna neuleena:

1. krs: Neulo kaikki silmukat oikein hillityllä langalla
2. krs: Neulo kaikki silmukat nurin hillityllä langalla
3.–7. krs: Neulo 2 oikein värikkäällä langalla, nosta 2 hillittyä silmukkaa neulomatta, neulo 2 oikein värikkäällä langalla. Toista kerroksen loppuun.
8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein hillityllä langalla
9. krs: Neulo kaikki silmukat nurin hillityllä langalla
10.–14. krs: Nosta hillitty silmukka neulomatta, neulo 4 oikein värikkäällä langalla, nosta hillitty silmukka neulomatta. Toista kerroksen loppuun.

Jatka haluamaasi pituuteen.

Käytetty lanka: Novita 7 veljestä ja 7 veljestä Aapo, jota vastaava (mutta parempi) lanka eli Järbo Raggi löytyy Neulemedian oman lankakaupan Lamb & Co:n valikoimasta.
Käytetyt puikot: bambupuikot 3 mm ja 3,5 mm (hunajakenno)

Jos neulot Neulemediasta löytämälläsi tekniikalla ja julkaiset neuleesta kuvan tai videon Instagramissa, Facebookissa tai TikTokissa, ilahdun suuresti, jos merkitset julkaisuun tunnisteen #neulemedia tai @neulemedia. Neulemedia ei kuitenkaan omista ikiaikaisia neuletekniikoita, joten velvoitetta merkitsemiseen ei ole. Kivoja neulontahetkiä!

Jaa kirjoitus:

12 Kommentit

 1. Lisbet

  Moi. Onko tuossa hunajakenno-ohjeessa värikäs ja hillitty lanka vaihtuneet väärinpäin? Ohje ja kuva eivät tunnu vastaavan toisiaan.

  • Paivi

   Hei Lisbet! Kiitos tarkkaavaisuudesta, olet oikeassa, ohjeeseen oli lipsahtanut langat eri päin kuin tekemässäni neuleessa. Ohjeteksti on nyt korjattu vastaamaan kuvaa. 🙂

   • Jaana

    Hei. Monta silmukkaa tehdään naisen hunajakenno sukkaan. 12 puikolla, en saa ohjeen mukaan sujumaan. Ohjeessa esim. 4 värillä ja nostetaan hillityllä 1. Minun laskun mukaan kävisi 3 ja yksi nostetaan. Ymmärränkö väärin.

 2. Sari

  Hei!
  Luenkohan väärin, puuttuuko rivinousuohjeesta se toinen lanka?
  (Löysin kyllä netistä muualta, nyt tajuun miten se menee).
  Ihanat kuvat!

  • Paivi

   Hei Sari! Kiitos palautteesta ja tarkennuksesta. Olet oikeassa, värikästä lankaa ei ollut mainittu tekstissä. Ohjetta on nyt tarkennettu.

   • Minttu

    Hei, kerrosrivinousin ohjeesta puuttuu 4.kerroksen ohje. Heidi kommentoi virhettä jo pari vuotta sitten 🙂
    Tällaiset vasta-alkajat tarvitsevat tarkat ohjeet.

 3. Heidi

  Kerrosrivinoususukissa pitäisi mainita että kahden värikkään lankakerroksen jälkeen tulee taas hillitympi kerros.

  • Marika Mäkelä

   En ymmärrä tuota Hunajakennon ohjetta ja kun aloin tekemään, niin ei tullut yhtään ohjeen kuvan mukaista. Eli miten ohjetta pitäisi lukea?

Lähetä kommentti

Neulemedian takana

Neulemedian sisällöt tuottaa käsityön harrastaja ja viestintä­ammattilainen Päivi Salo. Tätä nykyä Päivi pyörittää Neulemedian omaa Lamb & Co. -lankakauppaa Helsingin Kalliossa.

YouTube

Kategoriat