Lamb & Co. lankakauppa Helsinki
Parannettu SSK-kavennus Neulemedia

Parannettu SSK on siisti vasemmalle kallistuva kavennus villasukan terään

Kun neuloo villasukkaa varresta aloittaen ja lappukantapään kera, on sukkaa kavennettava sen teräosassa. Ohjeissa on usein kaksi kavennusta per kavennuskerros: oikealle kallistaen neulotaan kaksi silmukkaa oikein yhteen ja vasemmalle kallistaen neulotaan usein ylivetokavennus. Oikein yhteen neulottu kavennus muodostaa kauniin ja suoran linjan, mutta ylivetokavennuksilla tehty kavennuslinja ei useinkaan hivele silmää.

Ongelmaan on loistoratkaisu: ylivetokavennuksen sijaan vasemmalle kallistuva kavennus kannattaa tehdä parannettuna ssk-kavennuksena eli kahden noston kavennuksena (ssk improved). Samaa tekniikkaa voi hyödyntää kaikissa neuletöissä, kun on tarpeen tehdä siisti vasemmalle kallistuva kavennus.

Jos parannetut ssk-kavennukset neuloo peräkkäisillä kerroksilla, kavennuslinjasta tulee aivan suora. Jos taas neuloo esimerkiksi sukan istuvuuden takia tavallisia kerroksia kavennuskerrosten väliin, kavennuslinja saattaa vaatia hieman asettelua, jotta siitä tulee mahdollisimman suora. Tämän artikkelin sukassa kavennus on tehty joka toisella kerroksella, joten se ei ole aivan luotisuora.

Parannettu ssk-kavennus on erittäin helppo:

Siirrä silmukka vasemmalta puikolta oikealle kuin neuloisit sen. Silmukka kiertyy siirrettäessä oikealle.

Parannettu SSK-kavennus vaihe 1 Neulemedia

Siirrä seuraava silmukka myös vasemmalta puikolta oikealle, mutta niin, että silmukka pysyy samaan suuntaan kiertyneenä kuin sen ollessa vasemmalla puikolla.

Parannettu SSK-kavennus vaihe 2 Neulemedia

Työnnä vasen puikko molempien siirrettyjen silmukoiden läpi vasemmalta oikealle. Pidä oikea puikko myös paikoillaan, älä pudota silmukoita. Puikot ovat ristissä, vasen puikko edessä, oikea puikko takana.

Neulo silmukat oikein yhteen takakautta.

Parannettu SSK-kavennus vaihe 4 Neulemedia

Tältä parannettu ssk-kavennus (ssk improved) näyttää valmiina. Sukkaa ei ole viimeistelty tai muotoiltu.

Ohje parannettuun ssk-kavennukseen videona:

Käytetty lanka: Drops Design Nord, jonka löydät Neulemedian omasta verkkokaupasta, Lamb & Co:sta.
Käytetyt puikot: Pony Bamboo 2,25 mm

Ohje tavalliseen ssk-kavennukseen myös Neulemediasta.

Jos neulot Neulemediasta löytämälläsi tekniikalla ja julkaiset neuleesta kuvan tai videon Instagramissa, Facebookissa tai TikTokissa, ilahdun suuresti, jos merkitset julkaisuun tunnisteen #neulemedia tai @neulemedia. Neulemedia ei kuitenkaan omista ikiaikaisia neuletekniikoita, joten velvoitetta merkitsemiseen ei ole. Kivoja neulontahetkiä!

Jaa kirjoitus:

2 Kommentit

  1. Anna

    Hei kiitos tästä ohjeesta! Lopputulos on huomattavasti siistimpi kuin ylivetokavennuksella, jossa itsellä ongelmana on ollut se ylivedetty silmukka, johon jää helposti pikkasen löysää ja etenkin ohuella langalla neuloessa kavennusrivi on ollut sen takia epäsiisti. Kun ei vedä silmukkaa yli vaan neuloo yhteen, saa silmukan kauniisti kiristettyä.

    • Paivi

      Hei Anna! Kiitos palautteesta. Kiva kuulla, että vinkki toimii myös muiden neulojien mielestä. 🙂 Vähän niitä kavennussilmukoita pitää lopuksi suoristella, mutta lopputulos on huomattavasti siistimpi kuin ylivetokavennuksella. T. Päivi

Lähetä kommentti

Neulemedian takana

Neulemedian sisällöt tuottaa käsityön harrastaja ja viestintä­ammattilainen Päivi Salo. Tätä nykyä Päivi pyörittää Neulemedian omaa Lamb & Co. -lankakauppaa Helsingin Kalliossa.

YouTube

Kategoriat