Lamb & Co. lankakauppa Helsinki
KnitPro Zing testissä - Neulemedia.fi

Bambupuikkonainen testasi KnitPro Zing 15 cm:n sukkapuikot

Aivan alkuun tunnustus: olen bambupuikkonaisia. Bambuissa minua miellyttää se, että neuletyö pysyy hyvin hieman nahkeilla puikoilla eikä silmukoita pääse putoamaan. Perinteisillä metallipuikoilla huomasin usein jännittäväni käsiä, mikä on huono juttu, kun sattuu kärsimään kroonisista rannevaivoista. Pidän myös siitä, että bambupuikot ovat kevyet, lämpimät, eivätkä ne kilise. Olenkin vuosien mittaan korvannut kaikki perinteiset sukkapuikkoni bambuisilla.

Käsityöporukassamme näkee monenlaisia puikkoja ja olinkin jo kiinnittänyt huomioita iloisen värisiin metallipuikkoihin, joita alkoi ilmestyä muutaman silmukan saalistajan hyppysiin. Ne olivat KnitPron Zing -puikot. Bambupuikoissa minua on välillä ärsyttänyt se, että sukkia neuloessa puikkojen vaihtokohtaan jää helposti pystysuuntaan löysempien silmukoiden jono, mikä näyttää rumalta. Päätin tilata itselleni omat Zingit ja kokeilla, poistuisiko ongelma.

No, poistuihan se. Puikot ovat aivan ihanat! Itse asiassa niin ihanat, että suunnittelen jo tilaavani muitakin kokoja kun nuo 3-milliset. Zingit on ammattitaitoisesti suunniteltu: niiden kärki on taivaallisen liukas, mutta puikon muu osa on hieman kitkaisempi. Näin ollen langan saa puikon kärjellä napattua silmukan läpi todella sujuvasti ilman silmukan venytystä. Kitkaisempi keskiosa puolestaan pitää silmukat hyvin puikoilla. Puikot ovat myös kevyet ja lämpimät. Kilinäkin on maltillista, mutta sitä on toki hieman enemmän kuin bambupuikoilla neuloessa.

Tulen jatkossa varmasti käyttämään Zing-puikkoja nykyistä useammin. Ne soveltuvat erityisen hyvin neuleisiin, joissa pitää tehdä napakkaa ja/tai erityisen tasaista neulosta: esimerkiksi sukkien tai säärystinten joustinneuleet, vaaleasta langasta neuloessa sekä kitkaista tai ”velttoa” lankaa neuloessa. Sen sijaan esimerkiksi paksusta sukkalangasta, kuten Järbo Raggista, neulottaviin peruskirjoneuleisiin bambupuikot sopivat minulle edelleen parhaiten, sillä bambuilla on helpompi välttää liian kireä kirjoneule. Tämä riippuu toki käsialasta ja mieltymyksistä.

Onko sinulla lempipuikot ja miksi ne ovat lempparisi? Kommentoi alas. 🙂

Jaa kirjoitus:

4 Kommentit

 1. Päivi K.

  Hei!

  Kiitos arviosta! Vaikuttaa siltä, että Zingit kannattaa testata.

  Parhaat puikkoni villalangalla kutoessa ovat eebenpuiset – niitä vain on harvoin saatavilla, varsinkin kun suosikkipuikkoni sukkiin ovat numeroa 2 – 2½. Metallipuikot ovat minulle liian nopeat, ja aikoinaan ne eivät olleet edes nikkelittömiä tai nikkelittömyydestä ei voitu antaa takuuta. Omituisen vähän on asiaan mielestäni kiinnitetty huomiota, vaikka puikkoja pidetään kauan lämpimissä käsissä, ja altistus syntyy ihan samoin kuin koruissakin.

  Eebenpuiset ovat jäykempiä ja rasvaisemman tuntuisia, vielä hitaampia kuin bambuiset, jotka ovat suosikkipuikkoni numero kolme. Suosikki numero kaksi on koivua. Ruusupuisilla olen tehnyt niin vähän, etten osaa arvioida asiaa.
  Neliskulmaiset puiset KnitPron puikot olivat minulle mahdottomuus: tuntui, etten pääse lainkaan eteenpäin. Puikot lähtivät kiertoon.

  Ainoa ongelma eebenpuisissa on ollut pituussuuntaan tulleet pitkät halkeamat, joita on vaikea korjata. Murtuneen tai nirhaantuneen bambupuikon pään on voinut hioa, mutta halkeamaa, johon villalangan säie helposti osuu, ei pysty peittämään. Halkeamat on niin kapeita, etten ole yrittänyt valuttaa niihin liimaa. Sen sijaan murtumia ei ole tullut eivätkä puikot taivu kaarelle kuten (ohuet) bambuiset.

  Puuvillaa (merseroimatonta) en kuitenkaan pysty kutomaan puisilla puikoilla, vaan vaihdan joko metallisiin tai muovisiin.

  Seuraavaksi kokeilen hiilikuituisia, koska eebenpuisia on hankalampi saada, varsinkin sukkapuikkoja.

  Lankaliikkeen omistajalta kuulin, että tietyt puulajit, joista meillekin on tuotu neulepuikkoja, on esim. Intiassa julistettu maastavientikieltoon, joten se vaikuttaa saantiin.

  • Katariina

   Itse koin nämä sing puikot erittäin vastenmielisinä. Ainakin omalla käsialallani baby merino kutoessa puikkojen jarruttava osuus on niin kiusallinen, että jäi kyllä viimeiseksi kokeiluksi.

 2. Helinä Hakala

  Zing pyöröpuikot eivät olleet hyvät. Muovin ja metallin yhtymäkohta jumitti silmukoita, sain tökkiä niitä eteenpäin, ja nivelet kipeytyi. Ostin vanhanaikaiset metallipyöröpuikot, ja taas silmukat luistaa.

  • Paivi

   Joo, mitkään puikot eivät sovi kaikille. Hyvä että löytyi mieluisat puikot! Itse en ole edes kokeillut Zingin pyöröpuikkoja, mutta Zingin sukkapuikkoja käytän harva se päivä. Ja otin ne juuri lankakauppaankiin myyntiin.

Lähetä kommentti

Neulemedian takana

Neulemedian sisällöt tuottaa käsityön harrastaja ja viestintä­ammattilainen Päivi Salo. Tätä nykyä Päivi pyörittää Neulemedian omaa Lamb & Co. -lankakauppaa Helsingin Kalliossa.

YouTube

Kategoriat