Onko lankavarastossasi jämälankanöttösiä? Entä liian räikeitä, laimeita, ei-omalta-tuntuvia tai liian ohuita lankoja? On tätä päivää hyödyntää kaikki materiaali neuleprojekteissa ja tämä juttu tarjoaa siihen helpon ratkaisun: neulo kahdelta kerältä uusi ja erilainen, meleerattu pinta. Saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla: luot jotain uniikkia ja saat kaikki langat käyttöön.
Näillä vinkeillä pääset alkuun kahdelta kerältä neulomisessa
Pidä kerät erillään
Vaikka lankojen keriminen yhdeksi keräksi saattaa tuntua hyvältä idealta, langat juoksevat neuloessa luontevammin, kun ne saavat juosta omilta keriltään. Yhteen keriminen saattaa aiheuttaa lankoihin epätahtista venymistä ja ongelmat ilmenevät valmiissa työssä. Pidä eri kerillä olevat langat vierekkäin etusormesi päällä ja koukkaa ne puikolle yhtä aikaa aivan kuin neuloisit yhtä lankaa.
Yhdistä kahta fingering-vahvuista lankaa
Monelle suomalaiselle helpoin tapa kokeilla kahden langan yhdistämistä on neuloa yhteen kahta ohuehkoa, ns. fingering-paksuista (juoksevuus noin 360-450 m per 100 grammaa) lankaa. Tämä johtuu siitä, että käsityöperinteessämme käytetään paljon Novitan 7 veljestä -lankaa, jolle löytyy loputtomasti erilaisia, tavallisesti puikkokoolla 3-4 mm neulottavia neuleohjeita. Kaikkia näitä ohjeita voi hyödyntää, jos neuloo yhtä aikaa kahdelta noin fingering-paksuiselta lankakerältä, sillä kaksi fingering-paksuista lankaa vastaa paksuudeltaan kyseistä klassikkolankaa. Langan juoksevuustiedot löytyvät vyötteestä. Jos vyöte on hukassa, mutta muistat langan nimen, tiedot löytyvät myös googlettamalla.
Yhdistä yhtä materiaalia, sukkiin vain sukkalankoja
Varminta on yhdistää yhteen neuleeseen yhtä materiaalia, sillä eri materiaalit voivat pesun yhteydessä käyttäytyä keskenään eri tavoin. Erityyppisiä villoja (lampaanvilla, merino, alpakka, mohair jne.) voi aika huoletta yhdistää samaan neuleeseen. Materiaaleja voi halutessaan yhdistää myös huolettomammin. Jotkut yhdistävät esimerkiksi puuvillaa ja mohairia . Eri materiaaleja yhdistäessä kannattaa neuloa pieni mallitilkku, pestä se ja katsoa, miten se käyttäytyy kuivuessaan. Jos siis jaksaa olla järkevä ja aikuinen. 🙂 Yksi sääntö kuitenkin on melko ehdoton: Jos haluat kestävät sukat, neulo yhteen vain sukkalankoja eli lankoja, joissa on vahvikkeena vähintään 15 % polyamidia tai nylonia.
Neulo trendikästä meleerattua neulepintaa
Jos sinulla on lanka, joka ei yksivärisenä pintana sytytä sinua, langan voi yhdistää toisen langan kanssa, jolloin neulepinta näyttää täysin uudenlaiselta, meleeratulta. Meleeratun langan kuiduissa on enemmän kuin yksi tasainen väri. Varmin tapa luoda kaunis meleerattu pinta on valita toiseksi langaksi valkoinen, harmaa tai musta lanka, kuten kahdessa yllä olevassa kuvassa. Toinen lanka voi olla minkä värinen tahansa.
Meleerata voi myös yhdistämällä kahta toisiaan lähellä olevaa sävyä tai väriä, kuten alla olevan kuvan violettia ja sinistä lankaa. Meleerauksessa vain taivas on rajana ja kun leikkiin lähtee, melkoinen inspiraatio saattaa iskeä, sillä oman lankavaraston alkaa nähdä aivan uudessa valossa!
Jopa todella värikäs, pätkävärjätty lanka rauhoittuu, kun kaverina on esimerkiksi valkoinen lanka. Alla olevassa kuvassa on yllä olevia esimerkkejä selvästi paksumpi pinta, koska langatkin ovat paksummat.
Sopivan pörröistä neulepintaa
Erilaiset pörröiset neulepinnat ovat olleet jo pitkään suosittuja. Toimiva keino luoda hillityn pörröistä pintaa on yhdistää esimerkiksi ohut mohairlanka ohueen merinovillalankaan. Toisin kuin meleerattua pintaa neuloessa, tähän tarkoitukseen on viime aikoina usein valittu langat, jotka ovat väriltään lähellä toisiaan. Toki molemmat ideat voi yhdistää samaan neuleeseen eli luoda sekä meleerattu että pörröinen pinta. Tästä ei ole nyt esimerkkiä, koska en itse kestä kutiamatta minkäänlaista pörröpintaa, vaikka ne erittäin kauniita ovatkin. 🙂
Hyödynnä pienetkin määrät jämälankaa
Jos kutakin jämälankaa on hyvin pieni määrä, niillä voi luoda meleerattuja raitoja neulomalla yhtä lankaa esimerkiksi valkoisen langan kanssa yhteen niin pitkään kuin jämälankaa riittää. Sitten jatketaan toisella jämälangalla, sama valkoinen lanka rinnalla. Jämälankojen rinnalla koko ajan kulkeva valkoinen (tai esim. harmaa tai musta) lanka toimii elementtinä, joka yhdistää pienetkin jämälankamäärät visuaalisesti yhtenäiseksi neuleeksi.
Jäikö jutusta puuttumaan oleellisia vinkkejä liittyen lankojen yhdistämiseen? Jaa omat vinkkisi alle, Neulemedian instagramiin tai TikTokiin.
Jos neulot Neulemediasta löytämäsi idean pohjalta ja julkaiset neuleesta kuvan tai videon Instagramissa, Facebookissa tai TikTokissa, ilahdun suuresti, jos merkitset julkaisuun tunnisteen #neulemedia tai @neulemedia. Neulemedia ei kuitenkaan omista ideoita tai ikiaikaisia neuletekniikoita, joten velvoitetta merkitsemiseen ei ole. Kivoja neulontahetkiä!
0 kommenttia